Ergens in 2009 hoopt de Amerikaanse non-profit organisatie Tor Project het mogelijk te maken dat gebruikers van de mobiele telefoon anoniem over internet kunnen surfen. Eerder maakte de organisatie al programmatuur voor gewone computers.
Omdat de software voor de ontvanger verbergt waar het verkeer oorspronkelijk vandaan komt, is het netwerkverkeer geanonimiseerd. "Vaak is internetverkeer naar een persoon te herleiden", zegt Andrew Lewman van Tor tegenover NU.nl. "Bij een mobiele telefoon is verder bekend welk toestel verkeer genereert en waar dat toestel zich bevindt."
Volgens Lewman is die kennis ook noodzakelijk om gegevens op de juiste plaats te kunnen afleveren, maar blijft die informatie bewaard. In sommige gevallen vragen opsporingsinstanties die gegevens op.
In een driejarenplan stellen de makers nu te kijken naar het introduceren van de software op de mobiele telefoon. "We krijgen hiervoor veel verzoeken en willen kijken hoe we het op Windows Mobile, Googles Android en de iPhone kunnen krijgen."
BlackBerry-telefoons zijn ook een doel, maar daar vormt de sterke regulering van het internetverkeer mogelijk een obstakel. De controle biedt een hoog niveau van beveiliging, maar is een probleem voor zeer vertrouwelijke informatie en anonimiteit. Om die reden moet ook Barack Obama zijn toestel inleveren als hij het Witte Huis betreedt.
De programmatuur anonimiseert al het internetverkeer van gebruikers door iedere installatie deelgenoot van het netwerk te maken. Een verbinding wordt versleuteld en daarna langs meerdere computers over de hele wereld geleid. Verkeer lijkt daardoor van een andere locatie te komen dan de werkelijke verzender van de gegevens.
Dat omleiden heeft wel een nadeel. De tussenstations vertragen het surfen fors in vergelijk met niet-geanonimiseerd internetten. Ook dat probleem wil het project binnenkort aanpakken. Toch verwachten de makers dat de extra omleidingen altijd voor vertraging blijven zorgen.
Omdat Tor als open-sourcesoftware beschikbaar is, werken veel mensen aan het project mee. Gebruikers kunnen de programmatuur gratis ophalen en desgewenst aanpassen of hergebruiken. Dat doet bijvoorbeeld een groep ontwikkelaars door een kastje te bouwen, waardoor al het verkeer geanonimiseerd wordt zonder dat de gebruiker nog software moet installeren.
Tor heeft inmiddels naar schatting honderdduizenden gebruikers. "Wij weten niet precies hoeveel, omdat mensen die het gebruiken dit liever niet delen", weet Lewman. Wel is bekend dat ambassades, opsporingsinstanties, onderzoeksjournalisten, dissidenten en privacybewuste burgers anoniem surfen.
Daarnaast is bekend dat ook criminelen en pedofielen het gebruiken. Dat komt het project op veel kritiek te staan. "Het vervelende van al dit soort dingen is dat iedereen het kan gebruiken.
maandag 29 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten